Monday, October 5, 2009

isu penuntut islam di ipta

Lelaki lembut kini menjadi satu isu yang boleh menggugat mentaliti masyarakat sekeliling dan bagaikan satu wabak yang boleh disebarkan. Jika ia tidak diubati maka ia akan memberikan satu tanggapan yang negatif oleh masyarakat. Oleh itu, isu lelaki lembut ini perlu kita kupas bagi menangani isu ini dari terus berleluasa.

Pada pandangan saya, kita harus merenungkan konsep ‘3 W’ iaitu ‘why’, ‘when’ dan ‘who’. Melalui konsep ‘3 W’ ini kita dapat meleraikan kekusutan yang timbul. Pandangan saya ini tidak memihak mana-mana pihak tetapi pandangan saya berasaskan apa yang berlaku di sekeliling kita.

Di sini kita cuba fikirkan konsep ‘3 W’ ini. Pertama ‘why’ – Mengapakah mereka (lelaki lembut) berkelakuan sedemikian? Jika kita fikirkan adakah mereka inginkan diri mereka bersifat begitu, pada pandangan saya tidak. Bukan semua lelaki lembut dilahirkan dalam keadaan sifat yang lembut. Pengaruh rakan sebaya merupakan salah satu faktor yang boleh mempengaruhi diri seseorang.

Kedua ‘when’ – Bilakah lelaki lembut ini mengalami krisis identiti ini? Jika kita berpendapat bahawa pelajar lembut ramai di IPTA maka kita adalah silap. Cuba kita turun padang dan lihat sendiri bahawa bukan pelajar lelaki lembut berada di IPTA sahaja malahan sejak di bangku sekolah lagi. Selidikilah di sekolah asrama lelaki atau di sekolah menengah dan buat ‘kajian survey’ adakah terdapat pelajar yang lembut di sekolah berkenaan. Pada pandangan saya memang ada. Maka tidak hairanlah, kebanyakan pelajar baru yang berdaftar di IPTA ada yang lembut walaupun peratusannya adalah kecil.

Ketiga ‘who’ – Siapakah yang harus disalahkan dan siapakah lelaki lembut ini? Masyarakat sekarangnseolah-olah menyalahkan individu tersebut yang bersifat sedemikian. Kita tidak boleh menunding jari dan menyalahkan mereka kerana kita kena bersifat terbuka dalam menyelesaikan isu ini. Adakah institut kekeluargaan kini kian longgar? Adakah ramai guru-guru lelaki di peringkat sekolah yang bersifat lembut? Ini semua kita kena kaji sebelum membuat sebarang komen yang akhirnya menimbulkan isu yang sensitif terhadap pelajar lembut ini. Ada di kalangan mereka yang menjadi sedemikian kerana mereka mempunyai adik-beradik yang hampir kesemuanya adalah perempuan.

Tidak kurang juga, sifat ibu bapa yang terlalu mahukan anak perempuan telah memaksa mereka melayan anak-anak mereka seolah-olah perempuan. Tidakkah ini boleh berlaku dan menjadikan persoalan yang akhirnya terjawab? Saya percaya Allah telah memberikan kita zuriat untuk menyambung waris kita. Seorang bayi lelaki yang baru dilahirkan di dunia ibarat sehelai kain putih dan ibu bapalah yang perlu mewarnainya. Jika hitam warnanya, maka hitamlah ia.

Kesimpulannya, sekiranya masyarakat kita masih menganggap bahawa isu lelaki lembut ini satu masalah yang serius, kita fikirkan sejenak dan buat kajian berapa peratuskah pelajar yang lembut ini menjawat jawatan yang tinggi di sektor kerajaan atau sektor swasta? Adakah mereka benar-benar tidak memberikan sumbangan kepada negara dan tidak mampu menjadi pemimpin? Apa yang pasti, saya percaya lelaki lembut ini lebih mampu memberikan yang terbaik dalam merealisasikan cita-cita mereka sebagai masyarakat yang boleh berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan lelaki waja ini. Seharusnya saya sebagai lelaki waja malu kerana masih terdapat kes dadah, perogolan dan kecurian yang melibatkan lelaki waja ini.

2 comments:

  1. golongan terpelajar tidak semestinya mereka yang terdiik dari segi sahsiah.

    ReplyDelete